sponsorlu bağlantılar
Günde ortalama 15 ile 20 paket arası Ksilitollü sakız tüketildiği takdirde, bağırsakların fazla çalışmasından dolayı ortaya çıkabilecek etki İshal

Peki; Ksilitol nedir?


Ksilitol (Ambalajlar üzerinde E967 diye de belirtilebilir, xylitol)
Çeşitli selülozlu ürünlerden elde edilen bir şeker alkolüdür Huş ağacı, böğürtlen, çilek, yeşil salata, karnabahar, erik, fıstık, muz ve mantarda da bulunur Aslında vücutta 5-15 gr/ gün oluşmaktadırJaponya, Finlandiya, İskandinav ülkeleri ve Sovyetler Birliğinde diabetik ürünlerde, Almanyadaysa damar içi beslenme ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır Sukrozla benzer derecede tatlılığa sahip olmakla beraber ağızda ferahlık hissine de neden olmaktadır Görünüşü ve tadı şekere benzer Fazla miktarda alınması diareye (ishale) neden olur Yavaş abzorbe olur Sukroz yerine tatlandırıcı olarak kullanıldığında kandaki glukoz miktarını insulinle bağlantılı olarak azaltması ve düşük kalori değeri nedeniyle diabetiklerin beslenmesinde önemli bir yer tutar Ayrıca B vitaminlerinin ve kalsiyumun emilimini arttırır Bebek ve hamilelerde güvenle kullanılabilir

Ksilitol kısmi olarak emilir ve vücutta glikoza parçalanır; kalan kısmı kalın bağırsakta fermente ediirFermentasyon süresince gaz üretilir ki bu bağırsaklarda ve midede şişkiliğe neden olur İntoleransı olan kişilerde laksatif etkiye neden olur Normalde yan etkisi, tek başına 25- 30 gram alındıktan sonra oluşur ki bu da normal gıdalarda kullanıldığı miktarın çok üzerindedir

Ksilitol ağızda fermente olmaz ve streptokokus mutans tarafından kullanılmaz Hayvan ve insan deneylerinde çürük önleyici olduğu görülmüştür Minenin remineralizasyon sürecini uyarır Fluoritle sinerjik etki göstererek ağız hijyeni ürünlerinin etkinliğini arttırır Özellikle Str pneumoniaenin büyümesini engellediği için, kulak ve boğaz enfeksiyonlarını %40 oranında engellediği ve Candida albicans miktarını azalttığı belirlenmiştir Ağızdaki plak miktarını azalttığı ortaya çıkmıştır

Fermente edilebilen tüm şekerlerin yerine tatlandırıcı kullanıldığında çürük oluşmadığı ve şekerlemelerde, sakızlarda, alkolsüz içeceklerde, çeşitli ilaçlarda, pastillerde sukrozun yerine ksilitol kullanılmasının çürük riskini azaltıcı olduğu ifade edilmektedir

sponsorlu bağlantılar