Yöresel Börek Tarifleri - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Yöresel Börek Tarifleri

  1. Börek Tarifleri

    KIYMALI KOLAY SU BÖREĞİ

    Malzemeler : (6 kişi için)

    5 adet Yufka
    300 gr Kıyma
    1 şişe Soda
    1 adet Soğan
    2 adet Domates
    2 adet Sivri Biber
    5 adet Yumurta
    1 paket (250 gr) Margarin
    Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı :

    Kıymayı incecik doğranmış soğanla birlikte çok az yağda kavurun.
    Domatesleri ve sivri biberi doğrayıp ekleyin.Tuz ve karabiberle karıştırın.

    Diğer tarafta, bir paket margarini eritin. İçine sodayı ve yumurtaları katıp çırpın. Tepsiyi yağlayın. Yufkaları her katını bu karışımla yağlayarak kat kat dizin. Ortasına kıymalı içi yayın.Tekrar yufkaların kalan kısmını aralarını yağlayarak tepsiye yerleştirin.

    Üzerine kalan karışımı sürün. Vaktiniz varsa bir gece buzdolabında ya da balkonda bekletin. Vaktiniz yoksa, hemen de kızartabilirsiniz. 180-200ºC fırında kızartın.

    Dilimleyerek servis yapın.

    KOLAY PEYNİRLİ PİDE

    Malzemeler : (4 kişi için)

    4 adet Yufka
    400 gr Beyaz Peynir
    6 adet Domates
    5-6 Sivri Biber
    3 adet Yumurta
    1 su bardağı Sıvı Yağ
    1 demet Maydanoz
    Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı :

    Maydanozu kıyıp peynirle karıştırın. Domatesi dilimleyip sivri biberleri ikiye kesin. Ayrı bir kapta iki yumurtayı, sıvı yağı ve yoğurdu karıştırın. Yufkaları sekizer parçaya bölün, iki parçayı üst üste getirip üzerine yoğurtlu karışımdan sürün. Peynirle maydanozu ilave edip sarın.

    Ortasını bıçakla yarıp domates dilimi ve sivri biber yerleştirin. Hazırladığınız peynirli pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.

    Kalan bir yumurtayı çırpın ve tepsideki pidelerin üzerine sürün, 150 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

    Çay veya arzu edilen bir içecekle servise sunulur.

    LAHMACUN

    Malzemeler : (4 kişi için)

    4 tane Mayalı Ekmek Hamuru
    250 gr Yağlı Kıyma
    4 adet ince doğranmış Kuru Soğan
    1 adet Domates
    1 yemek kaşığı Salça
    10 dal Maydanoz
    1 yemek kaşığı Tereyağ
    Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber

    Hazırlanışı :

    Çiğ Kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, domates, maydanoz, tereyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber, biber salçası karıştırılarak iç hazırlanır.

    Ekmek Hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve un serperek oklava ile açılır. Kıyması yayılır. Orta Isılı Fırında pişirilir.

    Sıcakken servis yapınız.

    PEYNİRLİ ÇÖREK

    Malzemeler : (6 kişi için)

    1 paket (250 gr) margarin
    250 gram beyaz peynir
    2 adet Yumurta Sarısı,
    2 tatlı kaşığı Limon Suyu
    1 Paket Kabartma Tozu
    aldığı kadar Un

    Hazırlanışı :

    Yağı eritip bir yumurta sarısı ve diğer malzeme ile karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. 20 dakika dinlendiririn. Merdane ile 1 cm. kalınlığında açarak bardakla yuvarlaklar kesip tepsiye dizin. Üzerine kalan yumurta sarısını sürüp, susam serperek 180 derecelik fırında kızartın.

    Kapalı bir kapta uzun süre tazeliğini ve kıtırlığını korur.

    SÜRPRİZ MAKARNA

    Malzemeler : (6 kişi için)

    1 Paket Boncuk Makarna
    ½ Kg Kıyma
    2 tane kuru soğan,
    3 tane orta boy patates
    2 tane orta boy Patlıcan
    3 tane iri Domates
    2-3 yemek kaşığı Zeytinyağ
    Kızartmak için Sıvı Yağ
    2-3 Diş Sarımsak
    1 Yumurta
    1 Kuru Soğan
    İki Kaşık Un
    Tuz, Kara Biber, Kimyon

    Hazırlanışı :

    İlk önce kıymaya rendelenmiş soğan, baharat ve tuz ilave ederek yoğurun. Yoğurduğunuz bu köfte harcı ile misket büyüklüğünde köfteler yapın.

    Tepsiye biraz un serpiştirerek köftelerin bunun içinde una bulanmasını sağlayın. Patates ve patlıcanları soyup kuş başı büyüklüğünde doğrayın.
    Fritözü ısıtın. Sırayla önce patatesleri, patlıcanları ve köfteleri kızartıp ayrı ayrı kaplara alın.

    Bu arada makarnanın suyunu kaynatarak biraz tuz atın. Daha sonra makarnaları koyup orta hararetli ateşte pişirin. Onlar pişerken, tereyağı eritin, blenderle ezdiğiniz domates ve sarımsakları ekleyerek bir sos yapın. Gerekirse biraz su ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiberi unutmayın.

    Makarnalar yumuşayınca büyük bir servis tepsisine alın. Makarnaların üzerine önce patatesleri, ardından patlıcan ve köfteleri yayın.Hepsinin de üstüne domates sosunu gezdirin. Öylece sofraya getirin.

    Sıcakken Servis Yapın

    TALAŞ BÖREĞİ

    Malzemeler : (6 kişi için)

    4 Bardak Un
    5 yemek kaşığı Yağ
    1 fincan Zeytinyağı
    ½ bardak Su
    Yeterince Tuz
    Talaş İçin Gerekenler
    ½ kg Kuşbaşı Koyun Eti
    2 adet Kuru Soğan
    1 yemek kaşığı Yağ
    1 adet büyükçe Domates
    ½ kaşık Salça
    1 bardak Su
    1 Yumurta Sarısı
    Maydanoz
    Tuz, Karabiber, Kekik

    Hazırlanışı :

    Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur. Üstüne çentilmiş soğan, bir kaşık yağ, dökülüp ateş üzerinde suyu çekilinceye kadar kavrulur.

    Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur. Bir bardak su ilavesi ile kapağı kapatılmış olarak etler iyice pişirilir. Suyunu çektikten sonra kapağı açılarak üzerine tuz, maydanoz, karabiber, kekik serpilir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

    Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur. üzerine nemli bir bez örtülerek onbeş dakika dinlendirilir.

    Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür. Herbir parça merdane ile açılır, üzerine yağ sürülür. Biraz daha dinlendirilir. Elde uçlarından çekerek, hazır yufka ıncelıgıne kadar açılır. Ortalarına içler eşit miktarda konularak, bohça gibi dört tarafından dürülerek, yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerlerine çırpılmış yumurtanın sarısı sürülerek fırına verilir. üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınır ve kesilerek servis yapılır.

    Sıcakken servis yapınız.

    TAVUKLU BÖREK

    Malzemeler : (6 kişi için)

    3 adet Yufka
    125 gr Tereyağ ya da Margarin
    1 adet Tavuk Göğsü
    1 kase Tavuk Suyu
    1 su bardağı dövülmüş Ceviz
    1 adet Yumurta Sarısı
    Kimyon, Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı :

    Tavuk göğsünü tuz ve su ile haşlayıp suyunu ayırın. Etlerini iyice didikleyip ceviz, kimyon ve karabiberle karıştırın.

    Diğer tarafta tepsiye üç tane yufkanın her katını eritilmiş yağla yağlayarak kat kat yayın. Tepsiye bütün olarak sığmazsa hafifçe buruşturabilirsiniz. En üstteki yufkayı da yağladıktan sonra 180 derece fırında pembeleşene kadar kızartın. Kızarınca fırından alın, sıcakken bir kase ılık tavuk suyunu üzerine gezdirin. Yufkalar suyu emip yumuşayıncaya kadar bekleyin.

    Bazen yufkalar biraz kalın olduğu için yeterince yumuşamayabilir; o zaman biraz daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Kıvrılabilecek kadar yumuşamış yufkaların üzerine hazırladığınız cevizli tavuk karışımını yayın. Bir uçtan başlayarak rulo şeklinde kıvırın. Tepsiden almadan üzerine yumurta sarısı sürerek tekrar fırına verin.

    Kızarınca dilim dilim keserek servis yapın.

    TEL KADAYIFLI BÖREK

    Malzemeler : (6 kişi için)

    250 gr Tel Kadayıf
    350 gr Taze Kaşar
    2 su bardağı Süt
    2 adet Yumurta
    5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin

    Hazırlanışı :

    Tel kadayıfın yarısını bir borcam fırın tepsisine altını yağlayarak yayın. Üzerine ince dilimler halinde kesilmiş kaşar peynirini dizin. Kalan tel kadayıf ile peynirin üstünü kapatın.

    2 bardak süt ile yumurtaları çırpın ve hazırlanan böreğin üzerine dökün. Bir gece buzdolabında bekletin.

    Fırına sürmeden önce üzerine 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin parçaları koyup fırında üstü kızarana kadar pişirin.

    TEPSİ BÖREĞİ (hazır yufkadan) KIYMALI veya PEYNİRLİ

    Malzemeler : (4-6 kişi için)

    3 adet Yufka
    200 gr Süt (¾ su bardağı)
    125 gr sıvı ya da katı yağ
    2 adet Yumurta

    Malzemeler 22-24 cm yarıçapındaki bir tepsiye göre verilmiştir.

    Hazırlanışı :

    Önce ¾ bardak süte, iyice çırpılmış 2 adet yumurtayı ve 125 gr sıvı ya da katı yağı katınız. İyice karıştırınız.

    Sonra tepsiyi katı ya da sıvı yağ ile iyice yağlayınız ve 1 adet yufkayı bütün olarak ve ortalayarak seriniz. Üstüne hazırlamış olduğunuz sütlü karışımından yufkayı ıslatacak şekilde dolaştırarak 1-2 kaşık dökünüz.

    Yufkaları tepsi çapı büyüklüğünde parçalara ayırarak, sayıca yarısını 1 kat yufka üstüne sütlü karışım şeklinde tepsiye seriniz.

    Ortaya isteğe bağlı olarak peynirli ya da kıymalı içi seriniz. Geri kalan yufkaları da aynı şekilde 1 kat yufka üstüne sütlü karışım şeklinde tamamen seriniz. İlk serdiğiniz yufkanın taşan kenarlarını çekerek böreğin üstüne kapatınız.

    Böreğin en üstüne kalan sütlü karışımı gezdiriniz. Orta hararetteki fırında 50-60 dakika kadar pişiriniz.

    Tepsinin üstüne büyük bir tabak kapatarak, tepsiyi ters çevirin ve servis yapınız.


    Not : KIYMALI BÖREK İÇİ ve PEYNİRLİ BÖREK İÇİ'nin hazırlanması için aynı isimli tariflere bakınız.

    YAĞLI SİMİT

    Malzemeler :

    8 yemek kaşığı Un
    2 adet Yumurta
    1 paket Margarin
    1 çay kaşığı Maya
    1 çay kaşığı Çörek Otu
    ½ çay bardağı Su
    Tuz

    Hazırlanışı :

    Un hamur tahtasına elenir ve ortası açılarak maya konur. Su ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Cıvık bir hamur yapılır. Üstüne bir nemli bir bez konarak 15-20 dakika, hamur çatlayıncaya kadar bekletilir.

    Hamurun ortası yeniden açılır ve içine 1 yumurta kırılır. Yağ ve tuz ilave edilir. Yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline getirilir. Tekrar nemli bir bezle örtülerek 15 dakika kadar bekletilir.

    Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Uçları birleştirilerek simit haline getirilir. Yağlanmış bir tepsiye dizilip 15 dakika bekletilir. Diğer yumurtanın sarısı üzerlerine fırça ile sürülür ve orta hararette fırında pişirilir.

    YUFKALI MAKARNA BÖREĞİ

    Malzemeler : (6 kişi için)

    2 adet Yufka
    125 gr Tereyağ ya da Margarin
    ½ paket Kesme Makarna
    2 adet Yumurta
    1 su bardağı Süt
    1 kase Beyaz Peynir
    1 küçük bağ Maydanoz
    Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı :

    Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. İki yumurta, süt ve yağı karıştırıp bir harç yapın ve makarnaya ekleyin.

    Yağlanmış tepsiye bir yufkayı yayın. Makarnanın yarısını yufkanın üzerine yayın. Ortasına maydanozlu peyniri yerleştirin. Tekrar kalan makarnayı ekleyin. En üstünü diğer yufka ile kapatın. Yumurta, süt, yağ karışımından sürüp 180 derece sıcaklıktaki fırına verin. Kızarınca dilimleyip servis yapın.

    TEL KADAYIFLI BÖREK

    Malzemeler : (6 kişi için)

    250 gr Tel Kadayıf
    350 gr Taze Kaşar
    2 su bardağı Süt
    2 adet Yumurta
    5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin

    Tel kadayıfın yarısını bir borcam fırın tepsisine altını yağlayarak yayın. Üzerine ince dilimler halinde kesilmiş kaşar peynirini dizin. Kalan tel kadayıf ile peynirin üstünü kapatın.

    2 bardak süt ile yumurtaları çırpın ve hazırlanan böreğin üzerine dökün. Bir gece buzdolabında bekletin.

    Fırına sürmeden önce üzerine 5-6 parça ceviz büyüklüğünde margarin parçaları koyup fırında üstü kızarana kadar pişirin.

    KIYMALI BÖREK İÇİ

    Malzemeler : (4 kişi için)

    150 gr Kıyma
    1 adet Kuru Soğan
    2 kaşık sıvı ya da katı Yağ
    ½ demet Maydonoz (isteğe bağlı)
    Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı :

    Çentilmiş 1 adet kuru Soğan, 2 yemek kaşığı yağ içinde hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur.

    Buna Kıyma ve tuz ilave edilir. Karıştırılarak kavrulur. Kıyma suyunu salıp, çektikten sonra ateşten indirilir.

    Ateşten alındıktan sonra isteğe bağlı olarak Karabiber ve ince ince kesilmiş Maydanoz ilave edilebilir.

    Börek içlerinde kullanılır.

    PEYNİRLİ BÖREK İÇİ

    Malzemeler : (4 kişi için)

    200 gr yağsız Beyaz Peynir
    1 adet Yumurta
    ½ demet Maydanoz ve/veya Dereotu

    Beyaz Peynir çukurca bir kaba konarak, çatalla ezilir.

    1 adet yumurta sarısı ve ince ince kesilmiş maydanoz ve/veya dereotu katılarak yeniden ezilir ve karıştırılır.

    Börek içlerinde kullanılır.
    __________________
    sponsorlu bağlantılar

     Konuyu Beğendin mi?
  2. 2006-12-03 #2
    Zeytinli dilim


    Kullanılacak Malzeme

    1 su bardağı süt
    3 su bardağı un
    1 su bardağı zeytinyğı
    3 yumurta
    2 adet rendelenmiş soğan
    1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    300 gr siyah zeytin çekirdeksiz
    1 avuç kuru nane

    Yapılışı

    Yumurtaları iyice çırpın. Diğer malzemeleri de ilave edin ve çok derin olmayan geniş bir kap içinde fırına sürün. Piştikten sonra küçük kare dilimler halinde keserek servis

  3. 2006-12-11 #3
    472 - Yöresel Börek Tarifleri


    Patatesli Kıymalı Börek ve Peynirli Üçgen Börek

    Malzemeler:
    Hamuru:

    1kg un
    1 su bardağı yoğurt
    yarım su bardağı zeytinyağı
    1 paket kabartma tozu
    1- 1,5 su bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı tuz
    75gr tereyağı
    2 yumurtanın sarısı
    Patatesli Kıymalı İç harcı:

    200gr kıyma
    1 büyük patates
    2 baş kuru soğan
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 su bardağı doğranmış maydanoz

    Peynirli İç Harcı:
    300gr beyaz peynir
    1 su bardağı doğranmış maydanoz
    1 yumurtanın akı


    Patatesli Kıymalı Böreğin Yapılışı:

    Soğanları yemeklik doğrayıp kıyma ile kavurun. Kıyma bıraktığı suyu çekince soyulup yıkanmış patatesi üzerine rendeleyin. (rendenin büyük gözü ile) Bir süre de patatesi ile kavurmaya devam edip tuzunu, karabiberini ve maydanozunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp böylece 10 dakika kısık ateşte pişirin. Pişince soğumaya bırakıp hamuru hazırlamaya başlayın.
    Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yoğurdu, zeytinyağını, kabartma tozunu, tuzu ve ılık suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
    Hamuru 6 bezeye ayırıp 15 dakika dinlendirin. Bu arada tereyağını eritin. 15 dakika sonunda her bir bezeyi açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Fırçayla yufkanın her tarafını yağlayın. Yufkayı rulo halinde sarın. Sardığınız ruloları 4 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz her parçayı anında buzdolabına kaldırıp hamurların donmasını sağlayın. (Eğer börekleri ertesi gün için yapıyorsanız hamurları bu halde 1 gece bekletebilirsiniz.) Aynı işlemi diğer hamurlar için de yapın.
    Buzdolabından çıkardığınız donmuş hamurları merdaneyle açarak yaklaşık 10x8 cm ebatlarında dikdörtgenler elde edin. Açtığınız her bir hamura bir tatlı kaşığı içten koyarak rulo şeklinde kapatın. Börekleri katlama yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

  4. 2006-12-11 #4
    473 - Yöresel Börek Tarifleri

    Peynirli Böreğin Yapılışı:

    Patatesli ve kıymalı böreğin ikinci aşamasını aynen uygulayın. Üçüncü aşamada ruloları 3 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz her bir parçayı merdaneyle kare şeklinde açın. (7-8 cm boyutlarında)
    Karelerin bir ucuna bir tatlı kaşığı peynirli harçtan koyup üçgen şeklinde kapatın. Kapattığınız uca parmağınızla biraz bastırın. Hepsini yağlanmamış tepsiye alıp üzerlerine yumurta sarısı sürün, çörek otu serpip 200C'de üzeri kızarana kadar -yaklaşık 20 dak.- pişirin.

    Notlar:

    Bu ölçülerle iki tepsi börek çıkıyor. Bir tepsisini patatesli kıymalı, bir tepsisini peynirli yapabilirsiniz. Bunun için patatesli kıymalı böreğin üçüncü aşamasında hazırladığınız 6 bezeyi üçü patatesli kıymalıda, üçü peynirlide kullanılmak üzere ayırın.
    Peynirli böreğin rulolarını patatesliden farklı olarak buzdolabında bekletmeden açın

  5. 2006-12-11 #5
    474 - Yöresel Börek Tarifleri

    Avcı Böreği:

    Malzemeler:

    4 yufka
    4 yumurta akı
    250-300gr kıyma
    3 kuru soğan, yemeklik doğranmış
    1 yemek kaşığı biber salçası
    yarım çay bardağı bulgur
    1 çay bardağı sıcak su
    yarım su bardağı ceviz içi, dövülmüş
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 su bardağı maydanoz, doğranmış
    1 yumurta
    galeta unu

    Hazırlanması:

    Kıymayı soğanla kavurun. Biber salçasını ekleyin. Bulguru ve suyu da ekleyip pişirin.
    Piştikten sonra ocaktan alıp ceviz, tuz, karabiber ve maydanoz ilave edin.
    4 yumurta akını çatalla iyice köpürtün.
    Bir yufkayı masaya yayın. Üzerine fırça ile yumurta akı sürün. İkinci yufkayı üzerine serin. Onun üzerine de yumurta akı sürün. İki katlı yufkayı 8 eşit parçaya kesin. Her bir parçanın geniş kenarına kıymalı içten koyup sigara böreği sarar gibi -ama sigara böreğinden geniş olacak şekilde- sarın. Aynı işlemi kalan iki yufka için de tekrarlayın.
    1 yumurtayı çırpın. Sardığınız yufkaları önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın ya da 200C fırında pişirin.

    sponsorlu bağlantılar
  Okunma: 9903 - Yorum: 4 - Amp