Makarna Sosları - Delinetciler Portal

Makarna Sosları

  1. sponsorlu bağlantılar
    Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...

    Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
    Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.

    Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
    Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.

    Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

    BOLONEZ SOS
    Malzemeler
    1 litre
    100 gram margarin
    250 gram yağsız dana kıyması
    20 gram rendelenmiş soğan
    1 diş ince kıyılmış sarımsak
    400 gram rendelenmiş domates
    4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
    ½ çorba kaşığı tuz
    1 adet defne yaprağı
    45 ml domates sosu

    YapılışıMargarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

    DOMATES SOSU
    Malzeme
    5 litre
    300 gram margarin
    400 gram havuç (küp şeklinde)
    200 gram kereviz (küp şeklinde)
    40 gram rendelenmiş soğan
    1 adet ince kıyılmış sarımsak
    1 adet defne yaprağı
    1 dal taze kekik
    400 gram un
    600 gram domates püresi
    50 gram toz şeker
    ½ çay kaşığı tuz
    1 çimdik karabiber
    3 lt et suyu

    YapılışıDerin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
    Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

    milanez sos
    Malzeme
    1/2 litre
    50 gram margarin
    200 gram ince doğranmış mantar
    100 gram dana janbon
    200 gram domates
    1 çay kaşığı karabiber
    ½ ince kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı tuz

    Yapılışı Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

    NAPOLİTEN SOS
    Malzeme
    1 litre
    50 gram margarin
    400 gram domates
    5 gram sarımsak
    3 adet çarliston biber dilimlenmiş
    500 ml domates sos
    1 bağ maydanoz ince kıyılmış
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber

    YapılışıMargarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

    VİNEGRET SOS
    Malzeme
    1 litre
    200 ml sirke
    700 ml zeytinyağı
    75 gram ince kıyılmış soğan
    50 gram ince kıyılmış kapari
    1 çimdik tuz
    1 çimdik karabiber
    ¼ kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı toz hardal

    Yapılışı
    Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
    NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.

    sponsorlu bağlantılar

      Konuyu Beğendin mi?

  2. İSOT SOSU


    Kullanılacak Malzeme

    1 kg kırmızı Urfa biberi
    1 çay kaşığı tarçın
    ½ çay bardağı zeytinyağı
    ½ çay kaşığı karabiber

    YAPILIŞI

    Biberleri yıkayıp tohumlarını ayırın. Et makinesinde çekin ve bir kaba koyun. Tuz ekleyerek suyunu hafifçe çekmesi için güneşte bekletin. Daha sonra karabiber, tarçın ve zeytinyağı ilave ederek harmanlayın. Yemeklerde kullanabilir yada ekmek üzerine sürebilirsiniz

  3. BEYAZ TAVUK SOSU


    Kullanılacak Malzeme

    2 ½ su bardağı kaynar tavuk suyu
    1 kahve fincanı un
    1 çorba kaşığı margarin
    az tuz

    YAPILIŞI
    Bir tencereye yağı koyup eritin, orta ateşte unu ekleyin ve karıştırarak 3 dakika kavurun ateşten alın. Tuzu ekleyin, beş dakika dinlendirin. Sonra karıştırarak tavuk suyunu yedirin. Orta ateşte karıştırarak kaynatın, ağır ateşte zaman zaman karıştırarak on dakika pişirin. Süzdükten sonra kullanın.

    AFİYET OLSUN!

  4. Kahvaltilik Sos


    5 kg kirmizi salca biberi
    2 kg patlican
    1-2 kg havuc
    1-2 demet maydonoz
    1/2 litre siviyag
    1 cay bardagi sirke
    1 su bardagi salca
    tuz pulbiber, sarimsak



    patlican ve biberleri közleyin vesoyun. havuclari haslayin. patlican ve biberleri robottan gecirin. üzerine salca, sirke, siviya, tuz,pulbiber konulur. hepsi 10 dakika kaynatilir.maydonoz ve sarimsak ilave edilir. sicak olarak kavanozlara doldurulup ters cevrilir sogduktan sonra soguk yerde muhafaza ediniz........ kisa hazirlikkkk

  5. JAMBONLU MAKARNA SOSU

    MALZEMELER
    150 gram dana jambonu
    1 orta boy kavanoz konserve mantar
    2 kutu sıvı kremşanti

    HAZIRLANIŞI
    Dilimlenmiş jambonları 0.5 santimetre eninde ince şeritler halinde kesin. Mantarları yeteri kadar suyla sertliklerini kaybedecek kadar haşlayın, sudan çıkarıp ince ince dilimleyin. Büyük bir kapta jambonları, mantarları ve krem şantiyi karıştırın, yeterince tuz ekleyin.
    Hazırlamış olduğunuz makarnanızla karıştırın ve servis yapın.

  6. TON BALIKLI MAKARNA SOSU

    MALZEMELER

    1/2 su bardağı su
    2 kutu tonbalığı
    200-250 gr Konserve Mısır
    2 Dış Sarmısak
    3 Yemek kaşığı Margarin
    1 adet soğan
    Tuz
    Karabiber
    arzuya göre acı tozbiber

    HAZIRLANIŞI

    Bir tencerede Margarini eritin. Soğan ve ince doğranmış sarmısağı biraz kavurun, ton balığı ekleyin. Ardindan salça, su ve mısırları ilave edin, beş dakika kadar pişirin.

  Okunma: 5820 - Yorum: 5