sponsorlu bağlantılar
Kullanılacak malzeme:

300 gram koyun kıyması,
300 gram sığır veya dana kıyması,
1 demet maydanoz,
1 tutam merzenguş otu,
1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş,
1 tutam kırmızı biber,
1 tutam karabiber,
orta irilikte 1 baş soğan,
1 yumurta,
yeteri kadar tuz,
2 çorba kaşığı zeytinyağı.

Yapımı:

Soğanı, rendelemeli. Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğramalı. Kıymaları büyük bir toprak tencereye koyup yaymalı. üstüne maydanozu, kırmızı ve karabiberi, dövülmüş kişnişi, merzenguş otunu serptikten sonra rendelenmiş soğanla yumurtayı katmalı ve yoğurarak karışımı birbirine iyice yedirmeli. Vakit vakit yoğurarak kıymayı Uç saat kadar serin bir yerde dinlendirmeli.

Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı.

Kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürünün beş parmak üstüne ızgarayı oturtup iyice kızdırmalı. Sonra bir tüylü bu ızgarayı zeytinyağlamalı. Köfteleri de zeytin-yağladıktan sonra ızgaraya dizmeli. önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını nar gibi kızarttıktan sonra sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Köftelerin tamamı pişince servis tabağının çevresini doğranmış soğan, turp veya dilim dilim kesilmiş hıyar ve domatesle süsledikten sonra servis yapmalı.
Aynı malzemeye bir bardak zeytinyağı katmak suretiyle bu köftenin tavasını da yapmak mümkündür.

Mısır'da "Köfte el hanefe" diye anılan bu köftenin yapımı da şöyledir:

Kıyma, Elcezire köftesi'nde anlatıldığı biçimde yoğurulup köfte durumuna getirildikten sonra bir tavaya zeytinyağı konur ve kıldırılır. Zeytinyağı kızdıktan sonra köfteler azar azar atılır ve her iki yanları da nar gibi oluncaya kadar kızartılarak pişirilir.

Pişen köfteler kevgirle yağları sürdürülerek tavadan alınır, bir servis tabağına konur. Sıcak yerde tutulan servis tabağının çevresi soğan piyazı, uzun uzun kesilmiş hıyar turşularıyla süslendikten sonra sıcak sıcak servis yapılır.

sponsorlu bağlantılar