sponsorlu bağlantılar
İce-tea ( Buzlu Çay)

Tanımı ve Özellikleri
İngiliz ve Amerikan içecek kültüründe ortaya çıkmış soğuk içecek türüdür. Çayın yapısında bulunan florür, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur ve diş eti hastalıklarına karşı koruma faktörü oluşur. İçeriğindeki kafeinin ise kalp dolaşım sistemi için hafif uyarıcı olabileceği ve damar sertliği ihtimalini azaltabileceği ulusal ve uluslar arası araştırmalarda ortaya konmuştur.

Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Buzlu çay, yaz günlerinde serinletici ve hararet giderici bir içecektir. Soğuk çay demi, limon suyu ve şeker şurubu ile hazırlanır. Şeker şurubu ise bir ölçü şeker ve suyun kaynatılması ile hazırlanır. Buz içerisinde şekerin erimesi güç olduğundan tercih edilir. Turistlerin tercih ettiği bir içecektir.

Limonlu İce-tea:
1 bardak için malzemeler;
· ½ su bardağı demli çay
· Yemek kaşığı limon suyu
· Şeker şurubu
· Buz
· Defneyaprağı, limon dilimi

Limonlu İce-tea
Yapılışı: Büyük bir kokteyl bardağının yarısına kadar çay Doldurulur. Üzerine yeterli miktarda buz konur. İyice karıştırılır. Limon suyu ve şeker şurubu eklenir. İyice karıştırılır. Defneyaprağı ve limon dilimi ile süslenir. Soğuk olarak servis edilir.
İstenirse ice-tea saf şeftali suyu ya da saf limon suyu kullanılarak da hazırlanabilir.

Limonlu İce-tea
Süslemesi: Greyfurt süslemesi için 1 adet greyfurdun altından ve üstünden
Dilim kesip, yuvarlak bir şekil elde edin. Bıçağı zigzaglar çizerek greyfurdun etrafında dolaştırın ve küçük parçalar kesin. Daha sonra ortadan ikiye kesin. Hazırladığınız bu greyfurt süsünü ice tea bardağının kenarına takın.
Çabuk ve kolayca yapabileceğimiz bir tarifte şöyle:

Bir tarafta porselen demlikte siyah çayı 3-5 dakika bırakalım ve içine meyve parçaları Atalım. Bu karışımlardan biri çilek, şeftali ve bir kaç karanfil olabilir. Sürahinin en az Yarısına kadar buzla dolduralım ve demi doğrudan buzların üstüne dökelim. Buzlar eridikten Sonra gerektiği kadar su ekleyelim. Yarım limonu içine sıkıp, yarım limonu da 4'e bölüp Kabuklarıyla içine atalım. İstenen şekilde ( şeker, tatlandırıcı, bal …) tatlandırdıktan sonra Biraz buzdolabında bekletelim.Soğuk çay yaparken püf noktası demin hemen soğutulmasıdır. Bu yüzden bol buz kullanmak gerekir. Bu yapılmadığında tadı değişir ve acılaşır.

Sevgi Göktepe

sponsorlu bağlantılar