sponsorlu bağlantılar
Yerdomuzu (Orycteropus afer), anavatanı Afrika olan orta büyülükte bir memeli hayvan. İsmi Afrikancada yer domuzu anlamına gelen aardvark kelimesinin Türkçe'ye çevirilmesiyle olusturulmuştur. Bu isim dilimize de aynen çevirilerek girmiştir . Ancak yerdomuzu biyolojik sınıflandırma olarak domuz ile yakın akraba değildir ve kendine has bir takıma konulmuştur.

Bir gece hayvanıdır ve neredeyse yalnızca karınca ve termit yiyerek beslenir. Bu yüzden ülkemizde karıncayiyen adı ile de anılır. Yerdomuzu tarafından yenilen tek meyve ise Yerdomuzu hıyarı olarak bilinen meyvedir.

Yaşam alanları

Sahra Çölü'nün güneyinde yaşarlar. Yani Afrika kökenli bir hayvandır. Çölde yaşamazlar. Çalılıklar ve savanaların besin bulunabilen bulunurlar. Aynı zamanda ormanda da yaşarlar.

Özellikleri

Karınca çekmeye yarayan uzun bir ağzı vardır. Dinozorlara benzeyen bir kuyruğa ve tüylü bir vücuda sahiptir. Genellikle ağırlıkları 40 ila 65 kilogram ve boyları da 1 ila 1.3 metre arasındadır ancak oldukça ağır ve uzun olan kuyruğu ile beraber 2.2 metreyi bulur.

sponsorlu bağlantılar