sponsorlu bağlantılar
Zeytinyağının koku, renk ve asit derecesi, tat ve elde edilme biçimine göre değişen türleri vardır. Bu türler arasında en değerlisine SIZMA zeytinyağı denir.

Sızma zeytinyağında asit oranı yüzde 1'in altındadır. Yüzde 1'in altındaki asit oranları dizem ile ifade edilir. İdeal olan yüzde 0.5 ile yüzde 0.7 arası asit oranı, ya da diğer deyişle 5 ile 7 dizem arasındaki yağlardır.

Bununla birlikte halk arasında, asit oranı arttıkça zeytinyağının zararlı olacağı şeklinde bir yanlış bir kanı vardır ve bu çok yanlış bir algılamadır. Şöyle ki asit oranı yükseldikçe yağ oranı azalmaktadır. Yani, yüksek asit oranının insan sağlığına zararlı bir etkisi kesinlikle sözkonusu değildir ve bir tıp doktorunun kendi damak zevki için yüzde 2 asit oranı olan yağ siparişi vermesi, rastlanan bir örnektir. Dengeli bir oran olan 5-7 dizem arası hem asit oranı hem de lezzet yönünden en ideal orandır..

Zeytinyağda asit oranı tek başına kaliteyi belirleyici neden değildir...

Zeytinyağı içindeki E vitamini ve peroksit oranı da önemlidir.

Yüksek E vitamini + düşük peroksit + düşük asitle birleşince kaliteli yağ ortaya çıkar. Tabi bir de koruma koşullarını unutmayalım.


sponsorlu bağlantılar