Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

  1. sponsorlu bağlantılar
    Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri

    Buğday
    : Trakya'da Ergene Bölümü'nde yoğun olarak yetiştirilir. Bölge, üretimde İç Anadolu'dan sonar 2. sırada yer alır.

    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar. Ergene ve Güney Marmara Bölümleri'nde ekimi yoğunlaşır.

    Şekerpancarı
    : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.

    Tütün
    : Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır. Bursa, Balıkesir, Adapazarı'nda ekimi yoğunlaşır.

    Mısır
    : Bölge, üretimde Karadeniz'den sonra 2. sırayı alır. Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.

    Pirinç
    : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır. Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.

    Şerbetçi otu
    : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresi'nde ekimi yapılır.

    Zeytin
    : Güney Marmara Bölümü'nde Gemlik ve Mudanya Yöresi'nde üretimi yoğunlaşır. Bölge, üretimde Ege'den sonar 2. sırayı alır. İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.

    Dut
    : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi'nde yoğun olarak yetiştirilir.

    Meyve
    : Bursa Yöresi'nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.

    Sebze
    : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.

    İç Anadoluda Yetişen Tarım Ürünleri

    -Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)

    -Şeker Pancarı

    -Elma

    -Armut

    -Sebze (baklagiller - fasulye, nohut, mercimek, bakla)

    -Ayçiçeği

    -Badem

    -Patates

    İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe*biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'de "tahıl ambarı" olarak da anımsanır.

    Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?


    Ege Bölümü'nün Başlıca Tarım Ürünleri


    Tütün :
    Türkiye tütün üretiminin % 50'sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası'nda yetiştirilir.

    Zeytin
    : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48'ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit - Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.

    Üzüm
    : Türkiye'de üzüm üretiminin % 40'ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.

    İncir
    : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82'si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın'dır.

    Pamuk
    : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42'sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.

    Turunçgiller
    : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir'in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10'unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi'nden sonra 2. sırayı alır.

    Pirinç
    : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.

    Sebze
    : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.

    Meyve
    : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

    İç Batı Anadolu Bölümü'nün Başlıca Tarım Ürünleri


    Haşhaş
    : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90'ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.

    Tahıllar
    : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10'a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak'ta üretilir.

    Şekerpancarı
    : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli'de üretilir.

    Ayçiçeği
    : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu'da sulanabilen alanlarda yetişir.

    Baklagiller
    : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.

    Doğu Anadolu Bölgesi Tarım Ürünleri


    Pamuk :
    Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir.

    Tütün :
    Muş, Bitlis ve Malatya'da ekimi yapılır.

    Tahıllar :
    Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir. Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir.

    Şekerpancarı :
    Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir.

    Sebze :
    Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir.

    Meyve :
    Kayısı yoğun olarak Malatya'da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir. Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan'da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur.

    ÜRÜNLER:

    -arpa

    -buğday

    -çavdar

    -tütün

    -şeker pancarı

    -pamuk

    -üzüm

    -kayısı

    -patates

    -lahana

    -kavun

    -karpuz

    -dut

    -elma

    -tahıl

    -baklagil

    -darı

    Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

    MISIR

    ÇELTİK (PİRİNÇ)

    TÜTÜN

    ÇAY

    AYÇİÇEĞİ

    FINDIK

    TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç)

    PATATES

    SOĞAN-SARMISAK

    Mısır
    : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır. Halkın temel besin maddesidir. Bölge mısır üretiminde 1. sırada yer alır. Ancak üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur.

    Tütün
    : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi'nden sonra 2. sırada yer alır. Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır. Ayrıca Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi'nde yetiştirilir.

    Fındık
    : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür. Türkiye üretiminin %84'ü Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanır. Bütün Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun'da üretilir.

    Çay
    : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür. Bol nem ve kış ılıklığına gereksinim duyar. Trabzon - Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir. Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar.

    Pirinç
    : Bol suya gereksinim duyar. Akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır. Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır.

    Şekerpancarı
    : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır. Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir.

    Keten-kenevir
    : Nemli iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü'nde Kastamonu ve Sinop'ta yetiştirilir. Kenevir ise uyuşturucu özelliği nedeniyle devlet kontrolünde üretilir.

    Meyve
    : Amasya'da elma, Kastamonu'da erik, Rize'de turunçgiller, Orta Karadeniz'de üzüm, Batı Karadeniz'de kestane tarımı yaygındır.

    Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri


    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100'ü, turunçgillerin % 88'i bu bölgede üretilir. Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35'i, sebzenin % 26'sı, yerfıstığının % 88'i anasonun % 65'i ve susamın % 80'i bu bölgeden sağlanmaktadır.

    Buğday:
    Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

    Pirinç:
    Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

    Pamuk:
    Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33'ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi'nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir. Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

    Turunçgiller:
    Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol'da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89'u bölgeden karşılanır.

    Muz:
    Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye'de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

    Haşhaş ve ve şekerpancarı:
    Özellikle Göller Yöresi'nin ürünleridir.

    Zeytin ve üzüm:
    Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri


    Buğday
    : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa'yı Diyarbakır izler.

    Arpa
    : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman'da yetiştirilir.

    Pamuk
    : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep'te yetiştirilir.

    Kırmız Mercimek
    : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep'te yetiştirilir.

    Susam
    : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.

    Çeltik
    : Siverek'te yetiştirilmektedir.

    Antep Fıstığ
    ı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90'ı bu bölgede gerçekleşir.

    Üzüm
    : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.

    Zeytin
    : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

    Tütün
    : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

    Sebze
    : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

    Meyve
    : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır
    çevresinde ağırlığı 20 kg'ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    sponsorlu bağlantılar

     Konuyu Beğendin mi?
    Güncelleme : 2017-09-19
  2. 2012-05-09 #2
    Tokat ilinin ekonomisi geniş ölçüde tarıma ve tarımla ilgili sanâyiye dayanır. Faal nüfûsun % 80'i tarım sektöründe çalışmaktadır. Tokat'ın verimli ovalarında her çeşit ürün yetiştirilir. Hayvancılık da oldukça ileridir.

    Tarım: Birbirinden dağlarla ayrılmış ovalar çok verimlidir. Her çeşit tarım ürünü yetişirse de, Artova'da tahıl, Kazova'da bağcılık ve Taşova'da tütün ekimi daha ağır basar. Tokat'ta sebze ve meyvecilik, sanâyi bitkileri ve baklagiller mühim yer tutar. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, fiğ, şekerpancarı, yeşil mercimek, yonca, tütün, soğan, ayçiçeği ve patatestir. Başta domates olmak üzere her çeşit sebze ve meyve yetişir. Tokat için Türkiye'nin meyve bahçesi tâbiri kullanılır.

    Tokat'ta yetişen tütün, kokulu ve en iyi cinstendir. Çavuş üzümüne benzeyen "narince" üzümü meşhurdur.

    Hayvancılık: Tokat ili hayvancılık bakımından oldukça zengin bir ildir. Turhal Şeker Fabrikasında küspe ve melas gibi yemlerin üretilmesiyle besi hayvancılığı gelişmiştir. Sığır, manda, koyun, kıl keçisi ve hindi beslenir. Arıcılık gelişmiştir. Dut ağacının yetişmesine elverişli olan Tokat'ta ipekböcekçiliğini geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmaları yapılmaktadır.

    Ormancılık: Tokat ili orman varlığı bakımından zengin bir ildir. 420 bin hektar orman ve 56 bin hektar fundalık alanı vardır. Ormanlarda değerli sedir ağacı, gürgen, ladin, köknar, dişbudak, kestâne, yabâni zeytin, meşe ve kayın bulunur. Vâdilerdeyse söğüt ve kavak ağaçları çoğunluktadır.

    290 köy orman içinde ve 164 köy orman kenarındadır. Her sene 40-500 m3 sanâyi odunu ve 369.000 ster yakacak odun elde edilir.

    Mâdenleri: Tokat ili mâdenler bakımından da zengin sayılır. İl dâhilinde betonit, antimon, oniks, krom ve kömür çıkarılır. Antimon yalıtıcı ve yüksek sıcaklığa dayanıklı bir mâdendir. En çok Turhal ilçesinden çıkarılır. Betonitse yağ ve şeker gibi ürünlerin arıtılmasında, kanalizasyon sularının temizlenmesinde, petrol ve su sondajlarında kullanılan çamurların hazırlanmasında kullanılır. Türkiye'nin en zengin betonit yatakları Reşâdiye ilçesinde bulunur.

    Sanâyi: Tokat ilinde faal nüfûsun ancak % 5'i îmâlat sanâyiinde çalışır. 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyeri sayısı 100'e yakındır. Tütün, gıdâ, taş ve toprağa dayalı sanâyi ve kimyâ sanâyi dalı işyerlerinin mühim kısmını teşkil eder. Turhal Şeker Fabrikasında 3000 kişi çalışmakta ve günde 2550 ton pancar işlenmektedir. Tokat Sigara Fabrikasında yaklaşık 2400 işçi çalışmaktadır. Takım Tezgahları Aksesuarı Fabrikası, Dimes Meyve Suyu Fabrikası, un fabrikaları, kiremit tuğla fabrikaları, Samaş Bentonit Fabrikası, Yem Fabrikası, Kereste Fabrikası, Alüminyum, Bakır İşleme Atölyesi, Ziraat Âletleri Îmâlâthânesi ve Lastik AyakkabıFabrikası başlıca sanâyi kuruluşlarıdır. Organize sanâyi bölgesinin kurulmasıyla, çeşitli sanâyi kuruluşları bölgede yatırım yapmaya başladılar.

    Ulaşım: Eski çağlardan beri kervan yollarının uğradığı Tokat bugün de karayolunun önemli merkezlerinden biridir. Samsun-Sivas karayolu Amasya'nın güneyinden il sınırlarına girer. Turhal'dan sonra Sivas vâsıtasıyla ülkenin her tarafıyla irtibat sağlar. İl sınırları içinde 382 km devlet yolu ve 315 km il yolu vardır. Köylerin dörtte üçünün yolu vardır.

    Demiryolu il sınırları içinde 105 km'dir. Samsun-Sivas demiryolu hattı Tokat'ın batısından geçer ve Turhal-Zile ve Artova ilçelerine uğrar. Turhal İstasyonu en işlek olanıdır.

Konu Etiketleri

bölgelere göre tarım ürünleri resimli, bölgelere göre yetişen tarım ürünleri resimli, türkiyede yetişen tarım ürünleri haritası, türkiyede yetişen tarım ürünleri nelerdir, ülkemizde yetiştirilen tarım ürünleri

  Okunma: 325831 - Yorum: 1 - Amp